perjantai 7. joulukuuta 2012

Vegaaniset valkosuklaa-puolukkatäytekeksit

Olen aikaisemmin leiponut huippuhyviä  maapähkinävoi-suklaatäytekeksejä Kamomillan konditorian reseptillä. Pienin sovelluksin ohjeen  pohjalta syntyivät nämä puolukkaiset valkosuklaatäytekeksit.

Puolukka antaa kekseille ripauksen kirpeyttä ja hempeästi punertavan värin. Bonvitan riisimaidosta valmistettu valkosuklaa toimii erityisesti leivonnassa. Valkosuklaan makeutta tasapainottaa cashewpähkinätahnan täyteläinen ja kevyesti suolainen maku.

Valkosuklaa kannattaa keksitäytettä varten sulattaa vesihauteessa. Kiehauta ensin kattilassa vettä. Aseta sitten kattilan päälle hieman isompi astia ja laita mahdollisimman pieniksi paloiksi pilkottu suklaa astian pohjalle. Kuuma vesihöyry sulattaa suklaan hiljalleen. Sekoittele suklaata välillä ja varo ettei sekaan pääse vettä tai vesihöyryä.

Täytteeseen voi käyttää valmista cashewpähkinätahnaa tai tahnan voi jauhaa itse cashewpähkinöistä. Jos käytät valmista tahnaa, lisää siihen pikkuripaus kristallisuolaa. Cashewpähkinätahna on helppo valmistaa tehosekoittimella itsekin. Yhteen desiin tahnaa tarvitaan n. 2 desiä pähkinöitä. Jauha pähkinät tehosekoittimella mahdollisimman hienoksi. Lisää sekaan n. ruokalusikallinen jotakin miedon makuista öljyä (esim. paistoöljy tai makadamiaöljy sopivat tähän hyvin) sekä hyppysellinen kristallisuolaa. Anna seoksen pyöriä tehosekoittimessa, kunnes se on tasaista.


Valkosuklaa-puolukkatäytekeksit



Keksit:
  • 1 tl pellavarouhetta
  • 1 rkl vettä
  • 100 g vegaanista margariinnia
  • 1 dl täysruokosokeria
  • n. 3 rkl puolukkahilloa
  • n. 3,5 dl vehnäjauhoja
  • ripaus kristallisuolaa

Sekoita pellavarouhe pieneen vesitilkkaan. Vatkaa sokeri ja margariini vaahdoksi. Sekoita vaahtoon mahdollisimman tasaiseksi muussattu puolukkahillo, pellavarouhevesi sekä hyppysellinen kristallisuolaa. Lisää vehnäjauhoja taikinaan, kunnes taikina on riittävän kiinteää. Taikina saa jäädä kuitenkin aika pehmeäksi. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään ainakin muutamaksi tunniksi.

Jauhota leivinpöytä ja kauli taikinaa pala kerrallaan muutaman millin paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinasta muotilla keksejä. Paista keksejä 200 asteisen uunin ylätasolla n. 6-8 minuuttia. Keksit saavat jäädä melko vaaleiksi ja pehmeiksi.

Täyte:
  • 2 dl tomusokeria
  • 50 g vegaanista margariiinia
  • 1 dl cashewpähkinätahnaa (+ ripaus kristallisuolaa)
  • 100 g Bonvitan maidotonta valkosuklaata

Laita suklaa sulamaan. Vatkaa tomusokeri ja margariini vaahdoksi. Sekoita sulatettu suklaa ja cashewpähkinätahna keskenään. Sekoita sokerivaahto ja suklaa-pähkinäseos keskenään.

Lusikoi täytettä reilusti keksien päälle ja paina varovasti toinen keksi päälle. Kaapaise ylimääräinen täyte pois lusikalla. Laita keksit hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Säilytä valmiit keksit jääkaapissa. Keksit voi myös pakastaa.


2 kommenttia:

  1. Heips! Kivan kuuloinen resepti, mutta kasvimargariinia ei mielestäni voi suositella kenellekään. Haluaisin korostaa, että vegaanin kannattaisi aina ehdottomasti valita margariinin sijaan esimerkiksi kylmäpuristettu kookosöljy, jossa ei ole transrasvaa. Itse käytän myös luomuvoita. Kannattaa tutustua aiheeseen!

    Tästä voi vaikka aloittaa :)
    http://www.uuttapuhtia.com/blogi/2011/01/voihan-margariini/

    VastaaPoista
  2. Hei Minerva! Kiitos kommentistasi :)
    En suosittele sen paremmin margariinia kuin voitakaan, mutta leivontaominaisuuksien takia vegaanisissa respteissä margariini on välillä aika kätevä. Toki kookosöljykin toimii usein hyvin, samoin esim. neutraalinmakuinen paistoöljy. Jos siltä tuntuu ja leipomukset onnistuvat, kannattaa tietenkin käyttää näitä. Itse kuitenkin yritän välttää kovin mustavalkoista ajattelua. En usko, että sillä on kauheasti merkitystä terveyden kannalta, jos joku satunnainen erikoisherkku sisältääkin "epäterveellisiä" aineksia - nämä sokeria, valkoista suklaata, vehnäjauhoa jne. sisältävät keksithän nyt eivät terveellisiä mitenkään päin, mutta ajattelen, että välillä tällaisetkin herkut ovat ihan ok.

    Tämä rasvakeskustelu taas on sellainen ampiaispesä, jota en erityisemmin halua sohia. Mielipiteitä ja tietoa on niin paljon, suuntaan jos toiseenkiin. Transrasvaa suomalaisissa margariineissa ei ole, mutta eivät ne silti mitään varsinaista terveysruokaa taida olla, jos nyt eivät myrkkyäkään. Itse olen aikalailla samaa mieltä tämän jutun kanssa: http://ruohikolla.blogspot.fi/2010/11/margariinien-pehmeat-rasvat-eivat-ole.html
    Eli ensisijaisesti kannattaisi suosia kylmäpuristettuja kasviöljyjä :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.