perjantai 28. kesäkuuta 2013

Kuppikakut kertaa kaksi

Hyvissä kuppikakuissa söpö ulkomuoto yhdistyy herkulliseen makuun. Erilaisilla kuorrutteilla ja koristeilla kakkusia on hauska ja helppo muokata. Synttäreillekin olen välillä leiponut täytekakun sijasta kuppikakkuja muutamalla erimakuisella ja -värisellä kuorrutevaihtoehdolla. Kuppikakut ovat kivoja myös siitä, että niitä voi helposti tehdä vähän pienemmänkin satsin vaikkapa vieraille tarjottavaksi. Hauskaa ja terveellisempää vaihtelua yleensä sokeriin ja vehnäjauhoihin perustuville leivoksille saa kokeilemalla kuivatuista hedelmistä ja pähkinöistä syntyviä kuppikakkujen raakaversioita. Tästä postauksesta löytyvät lempparireseptini sekä "tavallisille" että raa'oille kuppikakuille.


Mansikkaiset kuppikakut (n. 16 kpl)

Mansikka-ajan ollessa käsillä on hyvä hetki leipoa kuppikakkuja mansikkasydämellä ja -kuorrutteella. Loistavasta reseptistä on kiittäminen Yrttipurkki-blogia. Näissä kakuissa on mehevän maukas pohja, makeutta mukavasti tasapainottava raikas mansikkasydän ja sopivasti kevyt kuorrute. Erityisesti vaaleanpunaista fanittavien keskuudessa nämä kakut ovat olleet oikea hitti. Useimmiten olen käyttänyt leivonnassa palmusokeria, tällä kertaa kokeilin kookossokeria. Kookossokerilla pohjasta tuli oikein hyvä, ei aivan yhtä makea kuin palmusokerilla.




Pohja:
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • 2,5 dl vehnäjauhoja

Kuorrute:
  • 2 dl mansikkasosetta
  • 2 dl vispautuvaa kasvikermaa
  • 2 tl tomusokeria

Sekoita soijamaito, omenaviinietikka, paistoöljy, kookossokeri ja kristallisuola keskenään. Vispaa seosta hetki.  Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda ja vanilja keskenään. Yhdistä seokset maltillisesti sekoittaen. Annostele taikina muffinssivuokiin. Paista 175 asteessa 15-20 minuuttia.

Paina kypsien kakkujen keskelle reikä ja täytä mansikkasoseella.

Soseuta mansikat. Vaahdota kasvikerma ja sekoita mansikkasose kerman joukkoon. Pari teelusikallista tomusokeria kuorrutteessa auttaa kuorrutetta psysmään paremmin "muodossaan". Pursota kuorrute kakun päälle, koristele kukkienterälehdillä, nomparelleilla...



Sitruunaiset raakakuppikakut

Kuppikakun söpöä muotoa kannattaa hyödyntää myös raakaherkkuja leipoessa. Näiden pirteän sitruunaisten kakkujen resepti on alun perin täältä. Raakaversioiden pohja syntyy pähkinöistä ja taatelista. Kuorrutetta valmistaessa tarvitaan joko kunnon blenderiä tai ainakin pitkää pinnaa, muuten pähkinät ja aprikoosit jäävät helposti niin rakeisiksi, että niiden pursottaminen kauniiksi kiehkuraksi ei oikein onnistu. Joka tapauksessa mainioita kakkuja, joita voi täysin tunnontuskitta mutustella vaikka aamiaiseksi.





Pohja:
  • 4 rkl seesaminsiemeniä liotettuna
  • 3 dl pähkinöitä liotettuna (esim. manteleita, cashewpähkinöitä, saksanpähkinöitä...)
  • 1,5 dl taateleita
  • 2 rkl chia-siemeniä + 4 rkl vettä liotukseen
  • ripaus kristallisuolaa
  • 1 rkl agavesiirappia

Kuorrute:
  • 1,5 dl cashewpähkinöitä
  • 10 kuivattua aprikoosia
  • yhden sitruunan raastettu kuori
  • 4 rkl kookosöljyä (sulata juoksevaksi vesihauteessa)

Laita pähkinät sekä seesaminsiemenet likoamaan muutama tunti etukäteen (chia-siemenille riittää liotusajaksi kymmenisen minuuttia). Mittaa kaikki pohjan ainekset tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Painele taikina muffinssivuokien pohjalle ja laita pohjat jääkaappiin jähmettymään.

Pese sitruuna (tässä jos jossakin kannattaa valita luomuversio) ja raasta kuoren keltainen osa. Mittaa kaikki kuorrutteen ainekset tehosekoittimeen. Anna pyöriä, kunnes kuorrute on aivan tasaista. Pistä kuorute hetkeksi jääjaappiin jähmettymään.

Pursota kuorute pohjien päälle.  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.